woensdag 21 december 2011

Online, Sociaal?

Leuk hoor, al die nieuwe trends en ontwikkelingen binnen de online marketing wereld. Termen als cloud, content curation, location based marketing, email marketing en vooral Social Media zijn niet van de lucht. Ik zou over alle genoemde (maar ook niet genoemde) trends een heel boek kunnen schrijven - misschien een leuk idee voor als ik tijd te veel heb - maar dat ga ik hier niet doen.

Ik wil eigenlijk even stil staan bij 'Social Media'. En dan voornamelijk 'social'. Want wat zijn we momenteel toch 'sociaal' bezig op internet.

Behoorlijk wat aanhalingstekens in de vorige zinnen. Daaruit kan je wellicht al opmaken dat ik wat sceptisch ben tegenover de hele sociale hype die momenteel op internet dé trend is. Want is dat hele internet nou wel sociaal?


Van een kant wel. Iedereen is bekend met sociale media; Als men er zelf (nog) niet op zit, dan kent men wel iemand met Facebook of Twitter. Om van Hyves of Foursquare nog maar te zwijgen. Lekker aan andere mensen vertellen dat je toiletrolletje op is terwijl je zit te schijten, of dat je inmiddels de 'major' bent van je plaatselijke buurtsuper waar je altijd een ham-kaas croissantje komt halen. Het klinkt misschien wat overdreven op deze manier, maar het gebeurt! Heel sociaal, dat wel. Iedereen weet wat je aan het doen bent en kan dit in de meeste gevallen ook nog 'vind-ik-leuken'. Je sociale netwerk up-to-date houden was nog nooit zo gemakkelijk. Daarnaast is er een opkomst in crossmediale socialiteit. Gezellig Twitteren als je met de rest van Nederland naar #TVOH (The Voice of Holland) zit te kijken. Of als Matthijs van Nieuwkerk misselijk de studio uit vliegt bij #DWDD (De Wereld Draait Doorrrrrrrr) nadat hij een zieke mossel heeft gegeten. Het wordt steeds normaler en iedereen zegt wat hij denkt. We zijn nog nooit zo sociaal geweest.

Daarnaast vindt het sociale element zijn weg naar steeds meer toepassingen. Genoeg App's die je een seintje geven van een leuke korting van een winkel verder op, als je door de stad loopt. Kan je gelijk even aan je vrienden laten weten, dus stuur maar door die handel! Of alles plat analyseren en discussiëren op blogs, fora en andere online platforms. Alles moet gedeeld, geanalyseerd, bediscussieerd, beoordeeld en overwogen worden.


Aan de andere kant is internet helemaal niet sociaal. Als we toch weer even kijken naar Social Media, bijvoorbeeld Facebook (FB); Iedereen kan van alles posten op FB. De trend is echter om alleen leuke en positieve zaken te posten. Dan krijg je 'vind-ik-leuks' in grote getale en geeft dit weer positieve energie. Ook zorgt deze zelfverheerlijking voor een ideaalbeeld dat je van jezelf maakt. Natuurlijk plaats je ook alleen leuke foto's. Dit draagt weer bij aan het positieve image dat je van jezelf creëert. Tot dusver nog niks verkeerds zou je zeggen. Maar - en nu komt de keerzijde - die sociale druk! Door al die ideaalbeelden die mensen van zichzelf neer zetten, ontstaat er (onbewust) een enorme sociale druk. Zijn je berichten wel leuk genoeg? Zijn je foto's wel flitsend? Krijg je wel genoeg 'likes' als al die andere 'leuke' mensen? Zijn je tweets vaak genoeg retweeted? Ben je nu al Major van je buurtsuper of heeft je vriend je van de troon gestoten? Ga zelf maar eens na; Negatieve zaken of kritiek, hoe vaak wordt dat 'geliked' op FB? Een heel stuk minder kan ik je vertellen.

Mensen realiseren zich vaak niet wat de gevolgen van social media kunnen zijn en wat voor een invloed ze kunnen hebben op je welzijn. Naast je studie, je werk, je familie, etc. moet je ook nog druk zijn om een positief beeld van jezelf neer te zetten. En dat is best vermoeiend.

Daarnaast is de sociale online wereld hypocriet. Social Media draaien op positiviteit, terwijl blogs en fora vooral baat hebben bij discussies (waarbij negativiteit aan de basis staat). Hoe veel mensen posten nou op een vakantievergelijker dat een oprecht fantastische vakantie hebben gehad? Een heel stuk minder dan de mensen die het bed te hard vonden, de broodjes bij het ontbijt te taai, slechts 5 soorten fruit i.p.v. 84 bij de lunch, het zwembad dat aan de koude kant was en ga zo maar door. Negativiteit is de voedingsbron voor grote interactieve platformen en fora. Vooral in Nederland. We zijn een zeurend volkje, dat eigenlijk nooit tevreden is. "Het kan altijd beter". Aan de andere kant zijn we allemaal geweldig. Check FB maar! Dan zie je het zelf!

Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Ik denk dat we het zelf niet weten. Social Media en Social Internet is relatief nieuw. We hebben daar nog geen decennia ervaring mee. Hoe 'moeten' we ons eigenlijk gedragen? Nou, niks moet en alles mag. Dat is goed, maar daar zit gelijk het 'probleem'. We zijn hypocriet, nooit tevreden, liegen ons zelf en anderen wat voor en 'vind-ik-leuken' ons een ongeluk. Hoe sociaal is dat? Wel? Niet?

Ik ben de weg in ieder geval even kwijt. Denk eens na over wat hier boven staat. Doe een 'like' op FB of een 'Retweet'. Of doe het niet. Wat jij wil. Ik 'like' jou in ieder geval, omdat je dit hele blog hebt gelezen. 'Like', +1, 'Retweeted', Check!

vrijdag 9 december 2011

De wondere wereld van Online Marketing

Vroeger, 'die goeie ouwe tijd', dat je met een advertentie in de krant, of op televisie vlak voor het achtuur journaal, je bedrijf onder de aandacht kon brengen. Een gelikte advertentie gemaakt door een willekeurige DTP stagiair, zorgde al voor genoeg aandacht om er in ieder geval de komende maanden er warmpjes bij te zitten.

Nou, dat hoef je nu niet meer te proberen. Althans, je hoeft niet te verwachten dat je dan lekker achterover kunt leunen en de klanten vanzelf binnen stromen. Hmm, een website toevoegen dan? Iedereen heeft het altijd over internet, dus is het probleem dan niet opgelost met een website? Nee dus. Maar wat nu dan?


Wees welkom in de wondere wereld die online marketing heet.
Online marketing is een krachtig instrument om je bedrijf te promoten en te positioneren.

Pakken we die 'goeie ouwe' marketingmix er eens bij, 'Prijs', 'Product', 'Plaats' en 'Promotie', dan kunnen we binnen de online wereld daar als volgt daar een invulling aan geven:

Prijs
De prijs van een product is misschien wel de belangrijkste factor die bepaald of mensen het kopen. Natuurlijk moet je een goede prijs hebben. Daarmee staat of valt het product. Binnen online marketing is dit misschien wel het minst belangrijke punt binnen de marketing mix. Online marketing richt zich meer op de presentatie en de inhoud van het product met de filosofie dat als deze twee factoren dik in orde zijn, het product zich zelf verkoopt.

Product
Als naast de prijs van je product, het product zelf nou ook nog eens dik in orde is, dan ben je al een heel eind. Een goede prijs voor een degelijk product, wie wil dat nou niet? Natuurlijk moet het allemaal zo goedkoop mogelijk - we blijven tenslotte Nederlanders - maar we zullen het er allemaal mee eens zijn dat voor een kwalitatief product gerust wat meer betaald mag worden. Online biedt genoeg mogelijkheden om je product te verkopen. Iedereen kent wel een of meerdere webshops. Hoe ideaal is dat? Vanuit je luie stoel alles regelen, van bestelling tot betaling. Ideaal! Maar als je product nou een dienst is? Nou, dan koppel je een fantastische website aan je product en iedereen zal er van overtuigd zijn dat ze jouw product moeten hebben! Zo makkelijk? Niet helemaal, maar daar kom ik straks nog op terug.

Plaats
Plaats was altijd heel belangrijk. Deze importantie is door de opkomst van de online wereld behoorlijk verschoven. Ik woon in Deventer, maar bestelde laatst een gitaar uit Den Haag, compleet online. Binnen een paar dagen geleverd en alles wat ik moest doen was betalen! Om maar even een voorbeeldje te geven. Plaats is/wordt dus steeds minder belangrijk.

Promotie
En dit is dan misschien wel de belangrijkste 'P' van de marketing mix in de online wereld. Internet is inmiddels een fantastisch promotioneel middel geworden. Op de diverse platforms binnen internet kan je je product geweldig neerzetten. Nou was promotie altijd al wel belangrijk (hoe weten mensen anders dat jouw product te koop is?), maar door de ontwikkeling van internet is dit punt belangrijker dan ooit. Een website, SEO, social media, mobile, email marketing, blogs, fora en 'webvertising' zijn allen middelen die bijstaan in de promotie van je product. De kunst is echter, om niet verdwaald te raken in 'het web van mogelijkheden'.

Dat is waarom de marketing afdelingen van eigenlijk alle bedrijven zo enorm gegroeid zijn. Print en folio hebben hun leidinggevende positie in de marketing wereld moeten afstaan aan internet en digitaal. Klik hier voor een infographic over de 'ROI' oftewel de 'Return Of Investment' als het aan komt op Social Media, een van de grootste pijlers van online marketing.


Vakgebied
Zoals hiervoor gezegd zijn er een heleboel middelen binnen het vakgebied van online marketing. Uit de bovenstaande 'wordcloud' kun je al een heleboel termen zien. Ik zal de belangrijkste termen en middelen over online marketing nog even beschrijven. Ik sla 'websites' an sich even over, want dat weten we nu wel;

SEO
SEO of 'Search Engine Optimization' is een manier om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines. Zo kom je met jouw website hoger in de lijst met zoekresultaten en zul je dus meer mensen naar je website trekken wat uiteindelijk hopelijk zal leiden tot een hogere omzet.

Webvertising
Webvertising is een samentrekking van 'web' en 'advertising' en beschrijft daarmee de manier van adverteren op internet. Hieronder vallen banners, advertenties aan de zij- of onderkant(en) van webpagina's, etc. Webvertising is een goed middel om de 'awareness' van een bedrijf te vergroten.

Content Curation
Content Curation staat eigenlijk voor kennis delen. Het is een breed begrip dat een aantal middelen onder zich schaart. Denk hierbij aan fora, blogs, social media als Twitter, LinkedIn, Facebook, etc. Kennis delen staat centraal; iedereen mag over 'jouw' stukje informatie beschikken en als het even kan ook verspreiden. Zo ontstaat een netwerk van informatieverkeer en dit zou met oog op de transparantie van een bedrijf een vertrouwd gevoel bij de klant kunnen aanwakkeren. Hier meer over Content Curation.

Mobile
Steeds meer marketeers staan open voor 'mobile computing'. Door de opkomst van smartphones en tablets is 'mobile' een steeds groter onderdeel van marketing aan het worden. Denk hierbij aan mobiele websites of 'App's'. Iedereen heeft met een smartphone of tablet altijd zijn/haar computer bij zich, dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken? In de toekomst zullen we nog veel meer ontwikkelingen op het gebied van Mobile tegenkomen. Ik denk dat we pas net onderweg zijn.

Email Marketing
Email marketing gaat al weer een tijdje mee en is in die zin niet zo zeer een trend op het gebied van online marketing. Maar het is wel een veel gebruikt middel! Email marketing is ideaal om je merk en producten met enige regelmaat weer onder de aandacht bij klanten te brengen. Daarnaast is bijvoorbeeld een nieuwsbrief een eenvoudige en laagdrempelige manier om aan (gegevens van) nieuwe klanten te komen.

Hiermee heb ik de belangrijkste items, middelen en trends uit de online/internet marketing wel genoemd. Mocht je hier nou nog niet genoeg van hebben gekregen? Dan wens ik je HIER heel veel plezier!

woensdag 9 november 2011

The Semantic Web

A presentation/slideshow/film about the Semantic Web. In Dutch.
About the development of the Semantic Web and what it stands for. With some questioning about the ethics and privacy of the new web development.

dinsdag 8 november 2011

Workshop 6 - Usability

Yes, workshop nummer 6 al weer! Huh, maar wat is er met workshop 5 gebeurd?! Sorry mensen, maar ik was ziek, zwak en misselijk! Niet de ideale situatie voor mij om deze workshop te volgen. Jammer maar helaas, kan een keertje gebeuren. Echter, wees niet getreurd, want hier is nummer 6!

Tijdens workshop nummer 6 hebben we het gehad over Usability. Geen product op deze wereld kan eigenlijk zonder usability. Je zult toch moeten weten hoe (eerste) gebruikers op je product reageren. Ze moeten er wel mee kunnen werken natuurlijk.

Als we als product een website nemen, kan de term 'usability' wat concreter worden.
Laat ik beginnen met een definitie:

Usability:
usable |ˈyo͞ozəbəl|(also useable )
adjective
able or fit to be used: usable information.

Oftewel: usability = hoe bruikbaar is je product?!

Het is moeilijk om met ervaring een product te gaan ontwerpen. Voor een goede bruikbaarheid van, let's say, een website, moet je je eigenlijk proberen te verplaatsen in iemand die nog nooit van zijn leven een website onder ogen heeft gehad. Maak voor jezelf de website zoals je denkt dat je hem er uit zou willen laten zien en ga dat eens testen op je Oma bijvoorbeeld (als je een hele hippe Oma heeft, met smartphone, tablet of hypermoderne laptop, neem dan maar iemand anders).

Je kunt namelijk heel veel leren van mensen die nog nooit met je product hebben gewerkt. Geef ze eens een opdracht die ze op jouw website moeten uitvoeren en kijk hoeveel moeite ze er mee hebben. Als je dit doet met zo'n 5 mensen, dan haal je vaak al meer dan 75% van alle 'fouten' er uit! 5 mensen! Moet te doen zijn, lijkt me.

Een leuke tool om te gebruiken is 'The Observer' van het bedrijf Noldus. Noldus heeft software ontwikkeld waarmee je makkelijk een onderzoek kunt doen. Je kunt met deze software reacties van mensen opslaan, ordenen, opdrachten geven, etc. In feite is 'The Observer' een softwaretool om het jezelf makkelijk te maken. Binnen deze software kun je ook meteen je proefkonijn filmen en geluid opnemen om zo de reacties van je proefkonijn(en) vast te leggen.

Ook belangrijk voor usability is het bepalen van je doelgroep. Huisvrouwen tussen de 40 en de 50 zullen namelijk heel anders reageren op een website van huishoudelijke producten dan jongens tussen de 16 en 25. Voor een goede interactie op je website voor huishoudelijke producten zou je kunnen volstaan met een test van 10 vrouwen tussen de 40 en de 50. Grote kans dat 95% van alle bezoekers (uit je doelgroep) met de website om zal kunnen gaan.

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat een goede bruikbaarheid van je product getest kan worden als je jezelf kunt verplaatsen in een eerste gebruiker, de doelgroep helder voor ogen hebt, maar ook zeker moeite doet om te testen, testen en te testen. Alleen dan zul je zien dat je een fantastisch product aflevert.

Leuk detail: een van de goeroes op het gebied van usability is Jakob Nielsen. Je zou voor de grap eens naar zijn website www.useit.com moeten gaan om te kijken hoe zijn website in elkaar zit. Je lacht je rot! In ieder geval veel succes gewenst om daar te vinden wat je zoekt ;-)

vrijdag 7 oktober 2011

Workshop 4 - Internet Strategie

Workshop nummer 4. Een introductie in internet strategie. College door drs. Robin Effing en gastcollege door dhr. A. van liere, CEO Present Media.

Probeer je eens iets voor te stellen over hoe jij een internet strategie zou opzetten voor een bedrijf. 10 tegen 1 dat je meteen denkt aan website vernieuwing, SEO, SEA, Social Media integratie en allerlei andere spannende middelen. Maar wie zegt dat dat specifieke bedrijf daar op zit te wachten? Is wat een bedrijf 'wil' met internet niet ondergeschikt aan de doelstelling van het bedrijf in zijn puurste vorm?

Jazeker! Zonder je als bedrijf te realiseren waar je eigenlijk naar toe wilt, is het totaal niet verstandig je met internet te gaan bemoeien. Een goede internet strategie kan in dienst staan van het behalen van je bedrijfsdoel(stellingen) en is niet een op zichzelf staand feit.

Voor het toepassen van een goede internet strategie redeneer je van buiten naar binnen en van eind naar begin.

Laat ik dat even verduidelijken; Hoe wil je je als bedrijf presenteren? Wat voor een signaal wil je afgeven aan de buitenwereld? Als je eerst dat doel voor ogen hebt, is het makkelijker om je bedrijf van binnenuit te richten op het behalen van dat doel. Dat is van buiten naar binnen en van eind naar begin. Kijk waar je naar toe wilt, pak daarna alle handvaten vast om dat doel te behalen.

Na het bepalen van dit doel of deze doelen is het tijd om een internet strategie (plan) op te gaan/kunnen stellen. Er zijn grofweg 9 stappen binnen het proces tot het vormen van zo'n plan:

1) De organisatie
Hoe zit de organisatie in elkaar, waar staat deze voor? Wat is de onderscheidende kracht t.o.v. de concurrentie? Maak een SWOT analyse en leg het doel, de missie en de visie van een organisatie vast.

2) Plannen en toekomstvisie
Bepaal wat je als bedrijf de komende jaren zou willen veranderen. Wat is het beleid voor de komende jaren? Wat is de doelstelling die binnen een paar jaar behaald zou moeten worden? Als het antwoord op deze vragen duidelijk is, dan kun je helder naar de toekomst kijken. Daarnaast geeft het stabiliteit in het nemen van beslissingen. Zo kunnen nieuwe beslissingen en ontwikkelingen altijd worden toegepast op de doelstelling en blijft het beleid zo optimaal mogelijk.

3) Externe omgeving t.a.v. nieuwe media, internet, social media, trends
Maak een top 10 of top 20 van trends in je bedrijfstak. Wat zijn de ontwikkelingen waar je echt niet om heen kunt? Wat zijn de ontwikkelingen die een grote invloed gaan hebben op de bedrijfsvoering? Als je dit duidelijk hebt, blijf je als bedrijf niet steken op oude trends en technologie, maar biedt je jezelf de mogelijkheid om mee te groeien met de markt.

4) Doelgroep bepaling
Vervolgens is het belangrijk om de doelgroep te gaan bepalen. Wie zijn je klanten? Wie wil je bereiken? Wees niet oppervlakkig. Zeg niet "onze doelgroep is mannen", maar zeg bijvoorbeeld "onze doelgroep zijn mannen tussen de 25 en de 45 jaar, met een actieve levensstijl". Dan wordt het al een heel stuk duidelijker.
Maak bij deze doelgroep eens een aantal 'personas'. Schets 4 of 5 portretten van personen die in die doelgroep zouden kunnen zitten. Alles er op en er aan! Woonplaats, lievelingskleur, favoriete voetbalelftal, whatever! Als je maar een duidelijk beeld schept van de mensen die je graag zou willen bereiken. Dat geeft je een uitgangspunt.

5) Thema’s formuleren
Daarna is het van belang om +/- 5 thema’s formleren als gevolg van visie van het bedrijf. Dit zou je ook kunnen zien als de internet doelstellingen. Hiermee leg je vast wat je met internet wilt bereiken als onderdeel van je bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn: meer online verkoop, e-service verbeteren, meer transparantie in organisatie, etc.

6) Ambitieniveau bepalen
Leg vervolgens de ambitieniveau's vast. Bepaal per thema hoe ver je de diepte in wilt gaan. Soms is het niet nodig om een thema geheel uit te diepen, andere keren weer wel. Bepaal daarom goed wat voor je bedrijf het meest van toepassing is en laat je niet meeslepen in de wondere wereld van de technologie.

7) Project uitvoering: welke projecten worden uitgevoerd n.a.v. ambitie niveau
In de voorgaande stap zijn de ambitieniveau's bij de thema's geplaatst. Dan is het nu tijd om onderscheid te gaan maken en te gaan bekijken welke ambities het meest voorop staan. Kies deze uit en ga dan verder met stap 8.

8) Roadmap
De roadmap of ook wel 'gewoon' planning. Wanneer worden welke projecten uitgevoerd in het komende jaar? Welke gaan de prioriteit hebben? Leg dit vast in het plan, overleg met de directie en maak vervolgens een overzichtelijke strokenplanning, zodat alles en iedereen een duidelijk overzicht heeft over wat er wanneer gaat gebeuren.

9) eindproduct
Het internet strategieplan is klaar voor presentatie!

Zoals je ziet, hebben we nog helemaal niet over producten gepraat. Laat staan de uitvoering daarvan. Als er binnen het vakgebied trends op treden, zouden hier producten uit kunnen voortvloeien. Denk dan aan eerder genoemde zaken als een nieuwe website of social media implementatie bijvoorbeeld. Het komt zelden voor dat een internet strategie bedrijf het totaal pakket aan diensten verleent waarbij ook het opleveren van dergelijke producten bij horen.

Internet strategie is een vak apart. Een leuk vak apart! En het zal alleen maar leuker worden in de toekomst...

Mocht je nou nog geinteresseerder zijn geraakt dan je al was, Ben Tiggelaar, Nederlands grootste persoonlijkheid op het gebied van strategie, management en veranderkunde heeft veel boeken en informatie die je wellicht nog verder zouden kunnen helpen!

donderdag 22 september 2011

Workshop 3 - User Centered Design & GUI

Jawel! De derde workshop alweer! Deze keer over 'User Centered Design' en GUI of 'Graphic User Interface'.

User Centered Design (hierna UCD) is een manier van ontwerp en design waarbij de (eind)gebruiker centraal staat. Denk hierbij aan websites, besturingssystemen, maar ook apparatuur.

Een nieuwe gebruiker moet meteen goed met het product om kunnen gaan, om een zo goed mogelijke 'relatie' met het product op te bouwen. De mening over zo'n product wordt vaak al binnen een paar seconden gevormd, dus is het belangrijk dat een product toegankelijk is voor een grote groep mensen. Juist daarom is het belangrijk om uit te gaan van de doelgroep waarvoor het product bestemd is. Maar... hoe doen we dat? We nemen als voorbeeld dat we een nieuwe website willen maken:

Stap 1 - Informatie verzamelen; We proberen ons voor te stellen wie of wat de doelgroep gaat zijn.

Stap 2 - We gaan onze doelen bepalen. Wat willen we bereiken met ons product?

Stap 3 - Vervolgens maken we een aantal 'persona's', we schetsen een aantal karakters van mensen die zich in onze doelgroep bevinden. Dit doen we, omdat het veel te tijdrovend/duur is om hiervoor op zoek te gaan naar echte mensen die binnen deze doelgroep passen.

Stap 4 - Maak een 'sitemap' (klik voor voorbeeld)

Stap 5 - Maak een 'moodboard' (klik voor voorbeeld); Bepaal welke sfeer je wilt neerzetten op je website. Sluit deze aan bij de doelgroep?

Stap 6, 7, 8 - Schets, maak een prototype en vervolgens je eerste ontwerp

Stap 9 - Maak vervolgens je eerste werkende prototype; Dit ontwerp heeft 90% van de uiteindelijke oplevering in zich. Heb aandacht voor detail!

Stap 10 - Oplevering; Als je alles goed hebt gedaan, sluit je website direct aan op de doelgroep, weten mensen (uit de doelgroep) direct de weg te vinden op je website en zul je een zeer user friendly website neergezet hebben!

Alle bovenstaande stappen leiden je naar een succesvol UCD. Kanttekening: het kost veel tijd om bovenstaande stappen uit te voeren en de praktijk leert dat lang niet iedereen deze stappen volgt. Zie het dan ook meer als een basis waaruit je verder kunt werken.

GUI (Graphic User Interface)

Iedereen kent een GUI en iedereen werkt tegenwoordig met een GUI. Geen idee waar ik het over heb? Windows, Mac OS X, Android, iOS, zijn allemaal een GUI.

Een GUI helpt mensen te interacteren met computers. Je zou kunnen zeggen dat een GUI dienst doet als een 'Human Computer Interface' of HCI.

De eerste echte vorm van interactie met computers vond plaats door middel van zogeheten 'ponskaarten'. Grote kaarten met daarin gaten gestanst, die in de computer ingevoerd konden worden, waardoor de computer wist wat voor berekening hij moest uitvoeren. Al gauw kwam men er achter dat dit verre van ideaal was en werd het eerste GUI ontworpen. De Xerox PARC was de eerste computer met een GUI.

Vervolgens kwam Apple (Macintosh) een paar jaar later met het eerste besturingssysteem dat in grote getale aan de man kon worden gebracht. De Apple Lisa was een van de eerste systemen met een toegankelijk GUI.

Zoals je op de laatste afbeelding hebt kunnen zien, is er vandaag de dag nog helemaal niet zo heel veel veranderd! Natuurlijk, computers zijn toegankelijker geworden, ze zijn krachtiger geworden en het ziet er allemaal veel chiquer uit dan de eerste zwart-wit versie. Maar als je bedenkt dat we inmiddels 40 (!) jaar verder zijn en dat de basis nog steeds het zelfde is (pictogrammen, bureaublad, menu structuur, etc.) hoe geavanceerd zijn 'we' dan eigenlijk?

De grootste ontwikkeling die we (vooral de laatste jaren) hebben doorgemaakt, is de ontwikkeling van allerlei mobiele besturingssystemen. Deze breken met het gros van de systemen door elke functionaliteit onder een enkel pictogram te verbergen (denk aan Apps). En toch is de basis daarvan het zelfde; Klik op een pictogram, op een scherm, en er gebeurd wat!

Om een ander perspectief op te werpen, wat zien wij op dit moment als de toekomst? Onderstaand filmpje kwam ik tegen als studie naar de nieuwe iPhone 5:



Zeker leuk zo'n holografische projectie van een toetsenbord en ook zeker toekomstmuziek, maar...
Is dit nou eigenlijk wel zo'n grote sprong voorwaarts? Ik zie nog steeds een toetsenbord (dat hadden we in 1985 ook al). Nog steeds moet er een fysieke actie gedaan worden om input in het apparaat te krijgen. Kan dat niet anders?

Maar natuurlijk al zien we hier nog steeds een beeldschermpje, invoer knoppen, etc. Ik zelf zie het nog wel gebeuren dat we een chip in onze kop krijgen, die aan onze hersenactiviteit gelinkt wordt. Dat we alleen nog maar hoeven te denken om iemand te bellen en het contact wordt al gezocht. Praten doen we gewoon in de lucht, de geïmplementeerde chip registreert onze hersenactiviteit in combinatie met het geluid dat we produceren en stuurt dit via Wi-Fi of 5G (tegen die tijd vast wel ontwikkeld) naar de persoon die we willen bereiken.

Nu nog een sterk verhaal, maar wie weet, over een jaartje of 40?

maandag 19 september 2011

Workshop 2 - Mobile & RIA Development (Adobe Air)

De tweede workshop ging over Mobile & RIA (Rich Internet Application) Development. Kort gezegd, hebben we in deze workshop geleerd een mobile app te maken.

Als er momenteel een nieuwe app op de markt komt, is het bijzonder om te zien dat sommige platforms deze app wel kunnen draaien en andere platforms niet. Het komt vaak voor dat andere platforms enige tijd moeten wachten op dezelfde app. Dit komt door het feit dat er nog geen echte standaard is als het gaat om het maken van multi-platform apps.

Als het aan Adobe ligt, is dit verleden tijd. Adobe heeft het zogeheten 'Adobe Air'. Dit is een manier van app-development die het mogelijk maakt om met slechts één ontwerp, één programmatuur een app te maken voor de diverse (mobile) platforms.

De app wordt als het ware per platform op een eigen manier gerenderd, zodat deze app op elk platform kan draaien. Zo hoeft een ontwikkelaar slechts 1 app te (laten) programmeren om deze vervolgens op alle platforms, iOS, Android, Windows Mobile, Symbian, RIM, tegelijk uit te kunnen brengen.

Adobe heeft 'Device Central' ontwikkeld. Dit is een programma dat een grote database bevat van (bijna) alle mobile devices. In dit programma kunnen ontwikkelaars hun app eerst testen, alvorens de app uit te brengen. Selecteer in dit programma je beoogde device, bijvoorbeeld een iPhone, laadt je app in (bijvoorbeeld je Adobe Flash file) en starten maar!

Zo kun je met een beetje Flash en wat Actionscript (3) al een basic app maken!

Mocht je zelf met Adobe Air een app willen maken, kijk dan bijvoorbeeld eens op http://www.adobeairtutorials.com/

donderdag 8 september 2011

Workshop 1 - HTML5 & CSS3

Vandaag heb ik de eerste workshop gehad van mijn verdieping in het Webdomein. De eerste workshop ging over HTML5 en CSS3.

HTML5 is op het moment nog in ontwikkeling, maar moet binnen nu en 3 jaar de nieuwe HTML standaard worden. Daar aan gekoppeld is/wordt CSS3 ontwikkeld. 

De verschillen met de vorige versie(s) van HTML zijn aannemelijk; HTML5 legt meer de nadruk op de content. Binnen de programmeertaal wordt met behulp van nieuwe 'markup elementen' een betekenis aan de content gegeven. Zo wordt het voor browsers makkelijker om het doel/nut van de content te herkennen. Daarnaast zouden zoekmachines in de toekomst deze 'betekenissen' kunnen gebruiken om concretere zoekresultaten te bieden. 

Om een voorbeeldje te geven: De tekst die ik hier type is voor mij op dit moment de basiscontent. In HTML5 zou ik deze tekst tussen de < article > tags kunnen plaatsen. Zo weet de browser dat dit de 'hoofdcontent' is van dit stukje blog. Daarnaast zou ik binnen de < aside > tags wat neveninformatie kwijt kunnen. Denk bijvoorbeeld aan links naar andere websites, voorbeelden ter verduidelijking van wat in de 'hoofdcontent' staat, etc.

Samenvattend valt te zeggen dat HTML5 voor browsers bijdraagt aan de manier waarop de internet pagina's worden 'ontleed'; welke betekenissen de content op diverse pagina's hebben. De focus ligt op de semantics, zoals dat zo mooi heet in vaktaal.

CSS3 is de nieuwe script-taal die het design voor zijn rekening gaat nemen. Hier zijn weer een hoop nieuwe functies geïmplementeerd, die het vormgeven van websites een stuk beter en makkelijker moet maken. Denk hier bijvoorbeeld aan het toevoegen van schaduwen om een (onderdeel op je) webpagina extra dynamiek te geven, of bijvoorbeeld het afronden van de hoekjes van een < div > element.

Voorheen moest je werken met achtergrond afbeeldingen, maar nu kan het allemaal door een simpel regeltje code toe te voegen. Ook mooie 'gradients' zijn in CSS3 een kwestie van slechts een enkel regeltje code. 

Om een voorbeeld te geven van al dit bovenstaande, hebben we in de workshop een HTML5 video viewer gemaakt. Door HIER (note: deze video viewer is alleen te bekijken in Safari) te klikken, kun je zien wat ik er van gemaakt heb. 

Naast HTML5 en CSS3 zit hier ook een stukje jQuery in (met dank aan Matthijs van Veen voor het beschikbaar stellen van deze code) om te laten zien wat de mogelijkheden van deze nieuwe technieken gaan zijn.

Benieuwd wat de tweede workshop mij gaat brengen!

dinsdag 5 juli 2011

Foursquare grew 3400% in 2010!

I ain't using it, but I can't deny it. It's a part of social media and a very popular one! The infographic beneath shows us that Foursquare grew 3400% in 2010! Even the Facebook 'check-in' functionality has not had any influence in those amazing numbers.

As you can see below, Foursquare is mainly used in the USA, Europe and a large part of Asia. Though, USA has the largest number of Foursquare users, which is made clear by looking at the numbers of the different categories as shown below. Enjoy!

Clickable:

donderdag 16 juni 2011

What happens in 60 seconds!?

What happens in 60 seconds in the online world? Check it out!

Clickable:


Credits to Robin Effing for informing me about this infograph.

dinsdag 14 juni 2011

What has happened to the real social life?!

Hi there! You haven't seen me for a while, but I'm back!

Lately I've been observing the influence of Social Media in real social life.
And all I can say is: What the f*ck is happening to us?!

Let me give you some examples, probably you'll recognize yourself.
Saturday night. Want to spend with some friends. Call to action: a post on Twitter, a message on Facebook, maybe a WhatsApp message or even a normal text. Well, alright, Social Media is a nice tool. But then...

A few minutes later. Gathering at the bar. We go inside. All are there. And what is happening next? One by one, the mobile phones start to pop up out of the pockets. People checking in at Foursquare, maybe they've just become 'Mayor' of the bar! Others are sharing their location on Facebook. Even some tweets are send out to the 'social world' that we are hanging out in that bar. Hello?! Where are we at this moment? Is it going to be any more social then where we are right now?!

A real life situation, friends all gathered around, and still there is the urge to share what is going on. Even when 98% of all people who actually care about those messages are standing right beside each other.

Have we become more social, now that we all are using social media? I don't think so. What would happen if we all just commit social suicide? Would we fall back in a big, empty and dark space?

To bad, that is going to be a question for a very long time. But if you have read this message, think about it. And think what you are doing in a situation as above. Let me know what you think!

There you have it. Now, lets share this message on Twitter and Facebook...

dinsdag 22 maart 2011

Social Media for Business

Recently I came across this useful presentation about using Social Media for a business. This presentation includes examples of companies and businesses who 'are doing it right'. Interesting to see and to learn from it!

woensdag 16 maart 2011

If Facebook were a country, it would be the 3rd largest in the world!

Isn't that bizar? Just look at this:

This picture compares the number of Facebook accounts to the population numbers of the largest country's in the world. It's a picture from early 2010, as Facebook now almost has 600 milion users! That you can see at the second picture.

Facebook - Third largest country in the world (clickable):


Facebook - Keeps on growing (clickable):

dinsdag 15 maart 2011

Video: Social Media in numbers! [Refreshed Edition]

After posting the previous video, now the refreshed edition, with new numbers, facts and figures!

The social media revolution [refreshed edition]:


Thanks to Wouter Nieuwerth for bringing it to my attention!

Video: Social Media in numbers!

Here's a four-and-a-half minute video with all the - amazing! - statistics about useage of Social Media, world wide! Enjoy!

The social media revolution:

maandag 14 maart 2011

Building a company with Social Media

Very clear. Very simple. What do you want and what Social Media can you use for reaching your goal? Here's an infographic!

Clickable:

woensdag 9 maart 2011

Intimacy of today's communication

Really nice, all those flashy, fast, interesting, new and social media, but is there anything wrong with communicating face-to-face? No there isn't, but 'we' aren't used to that anymore. By using (and getting used to) computers, cell phones, tablets and other ways of electronic communication, we have become a little afraid to communicate face-to-face. Here's a fun illustration about the 10 levels of intimacy when it comes to communication nowadays. Level 10 = large intimacy, level 1 = (very) little intimacy. Enjoy!

Clickable:

dinsdag 8 maart 2011

'Ping' for iTunes...

Ping is a funny thing. Ping is a form of direct messaging or chatting with a multi/social media sauce poored over it.

At first, Research In Motion (or RIM) - you probably know them a lot better if I say that they are the developpers of the 'Blackberry' phone - came with Ping. Like I said, a direct messaging service from Blackberry to Blackberry. Fast texting and also fast and easy image/video/music sharing. Because Blackberry (I use Blackberry also when I mean RIM, it reads a lot faster)has developed their own 'ping-servers' they could deliver the speed which made Ping such a success. It was also an exclusive deal for Blackberry users. They suddenly had their own 'community'.

But - as with all good ideas - other manufacters started to create their own version of Ping. Now you have next to Ping for Blackberry, also Ping for iPhone, Ping for Android and Ping for Samsung. Even ping for Symbian (Nokia) has been made.

Then I'm forgetting one. Ping for iTunes. A try from Apple to get on board of the 'ping succes train'. Ping for iTunes should be a social media or social community for Apple/iTunes users specified to music. First thought of a music lover like myself: Very good idea! Start using it one or two times; Second thought: well, this is it?

And that is why Apple 'fails' with their 'Ping'. It is to specified. The target group of users is to narrow. And what can you do? You can 'ping' a song. People can see what you like and you can discuss with each other. Apple has build a 'click-and-buy' function into this Ping service to create a larger cashflow. Well, that could work with over 50 million users. And yes, 50 million user is a large number, compared to the most popular social media website Facebook - with over 500 million users - it stays nowhere.

And the reviews on the internet aren't that positive as well. For example: visit Google and search for 'itunes ping' and almost the half of the results contain news and opinions about why it doesn't work.

And that's too bad. I am an 'Apple fan boy' and this message isn't a burn of for Apple product (I find them most of the time so much better than any other product). I think it is my own dissapointment in the brand I like so much. With all the potential they have they tried this.

Well, at least they tried! And maybe, I even could get positive about this iTunes Ping. Has anyone got the cashflow numbers?

maandag 7 maart 2011

Social Media Counter

All you people who are interested in social media and how it's being used, may have come across this 'flash app'. It's a social media counter and it keeps track of all the things used, posted, mailed, communicated, etc. by users world wide using the modern ways of (electronic) communication.

Bizar, if you keep it open for a minute to see what changes a minute does make world wide!

vrijdag 4 maart 2011

Playing guitar on your iPhone/iPod/iPad: Griffin GuitarConnect

And now something completely different; The Griffin GuitarConnect. A guitar cable that you plug into your guitar and your mobile Apple device and you're ready to rock!

I'm a guitar player for over 15 years now. I like (playing)guitars and I like (new)technology, so why don't combine them?
This cable allows me to use my mobile Apple device as a guitar amp and effect board. With the (free) App called 'iShred Live' I can program several guitar effects into my mobile Apple device, connect my guitar to it and even plug in some headphones and rock the hell out of my Apple device! And even no one have to listen to it! Ideal for practicing my guitar skills and playing along with my favorite music!

You'll read about it here:
Griffin Technology: GuitarConnect Cable - Turn your iPhone, iPod touch, or iPad into a mobile guitar rig

Now the next step is, to take it with me in rehearsal and find out how it will function in a 'real life situation'. I'll keep you informed!

Curious about my band? Then check out: http://www.higherstate.nl

dinsdag 1 maart 2011

The Conversation Prism

I just ran into this wonderfull image called 'The Conversation Prism' designed by Brian Solis & JESS3. It's a very nice image/infograph of how we communicate nowadays usign (new) technology. Looks nice huh?!

Clickable (1920x1200):

maandag 28 februari 2011

Social Media Manager?

Hmm, looks like my behaviour is a lot like that of a social media manager according to this infograph. How about you?

Clickable:

donderdag 24 februari 2011

Map of the world, drawn by Facebook connections!

I recentlu stumbled upon this amazing picture which shows a map of the world, which is drawn purely based on facebook connections. It's nice to see how Facebook has users spread all over the world, but also how they are connected. Well, see it for yourself! Enjoy.


Fullsize image: here

maandag 21 februari 2011

How do we use our mobile devices?

How do we use our mobile device? Here's an interesting infograph about how we world-wide use our mobile devices.

Clickable:


Or read the article here

vrijdag 18 februari 2011

What's the deal with Bloggers?

Found this interesting infograph about bloggers and their age here.

Clickable:

donderdag 17 februari 2011

My scepticism has gone...

Yes, also I was sceptic about the use of social media. But scepticism can change into something positive. All you've got to do is open your mind and try it for yourself. It's so easy to stand at the sideline and give your opinion about something without tyring it for yourself. An opinion based on stories of other people or a quick look at a website such as Twitter of Facebook is for the most people a confirmation of their (negative) thoughts.

"Look at that, why should I share that I'm stuck in traffic", "You only have got 140 characters to type your message, that's not useful". Yeah, yeah, very understanable, but those people should realise that maybe they aren't the group of people for whom those new media is designed.

I should say, at first I was a little sceptic about usign social media too. I am using Facebook for a while and I recently started using Twitter. And I can say that my scepticism is gone with the wind! Social media is so easy and informative when you are using it right! It's not also very fun (my first reason to start with social media), I find it very useful and interesting! Lately I'm more and more into social media and I'm reading e-books, whitepapers and follow several tweets from social media 'experts'. I found that in a short period of time my knowledge has grown exponential. Thanks to social media!

But where am I going with this argument? Well, I just want to say to those people who convict social media before even trying to use it, think a little further! I did, and it helped! Further than that, no hard feelings...

maandag 14 februari 2011

Facebook vs Twitter

An interesting graphic comparing facebook and twitter based on demographic statistics.

Clickable:

Facebook Marketing

While surfing on the internet, searching for interesting information about social media and marketing, I found this presentation about Facebook 'marketing'. A presentation about how you can get the peoples interest for your brand by using some simple techniques! Enjoy..

donderdag 10 februari 2011

Yeah Blogger!

Allright, I confess. Even now the hype of conventional blogging is over and the social/mini blog has conquered the world, I am starting an 'old fashioned' blog.

But why? why do I? (well, that's a short poem) I do, because I have to! (hell yeah, I'm getting good at this!)

Why do I have to? Because internet is the/our future. And I like internet/web/online development. Sure, I subscribed to Blogger two years ago. That was as a study assignment (more about my study @ http://www.bartbroenink.com ). We had to make a comparison between Blogger and WordPress.

I remembered that back in that day, I found that Blogger was the more user-friendly way of blogging. I also remembered that WordPress had some more functionality when it comes to HTML and CSS programming, but now I found that Blogger has improved and that HTML and CSS editing is posible!

Sure, it may have this functionality for quite a while, but I found out now! Better late than never I should say.

But I'm certain that me starting blogging now is better for you guy's to! I'm a little older, I'm a more developed person, and wisdom comes with ages. Meaning: I have saved you from the crap I probably would have put on the internet a few years ago!

Well, see you next time and thanks for reading!

Bart