Jawel! De derde workshop alweer! Deze keer over 'User Centered Design' en GUI of 'Graphic User Interface'.
User Centered Design (hierna UCD) is een manier van ontwerp en design waarbij de (eind)gebruiker centraal staat. Denk hierbij aan websites, besturingssystemen, maar ook apparatuur.
Een nieuwe gebruiker moet meteen goed met het product om kunnen gaan, om een zo goed mogelijke 'relatie' met het product op te bouwen. De mening over zo'n product wordt vaak al binnen een paar seconden gevormd, dus is het belangrijk dat een product toegankelijk is voor een grote groep mensen. Juist daarom is het belangrijk om uit te gaan van de doelgroep waarvoor het product bestemd is. Maar... hoe doen we dat? We nemen als voorbeeld dat we een nieuwe website willen maken:
Stap 1 - Informatie verzamelen; We proberen ons voor te stellen wie of wat de doelgroep gaat zijn.
Stap 2 - We gaan onze doelen bepalen. Wat willen we bereiken met ons product?
Stap 3 - Vervolgens maken we een aantal 'persona's', we schetsen een aantal karakters van mensen die zich in onze doelgroep bevinden. Dit doen we, omdat het veel te tijdrovend/duur is om hiervoor op zoek te gaan naar echte mensen die binnen deze doelgroep passen.
Stap 4 - Maak een 'sitemap' (klik voor voorbeeld)
Stap 5 - Maak een 'moodboard' (klik voor voorbeeld); Bepaal welke sfeer je wilt neerzetten op je website. Sluit deze aan bij de doelgroep?
Stap 6, 7, 8 - Schets, maak een prototype en vervolgens je eerste ontwerp
Stap 9 - Maak vervolgens je eerste werkende prototype; Dit ontwerp heeft 90% van de uiteindelijke oplevering in zich. Heb aandacht voor detail!
Stap 10 - Oplevering; Als je alles goed hebt gedaan, sluit je website direct aan op de doelgroep, weten mensen (uit de doelgroep) direct de weg te vinden op je website en zul je een zeer user friendly website neergezet hebben!
Alle bovenstaande stappen leiden je naar een succesvol UCD. Kanttekening: het kost veel tijd om bovenstaande stappen uit te voeren en de praktijk leert dat lang niet iedereen deze stappen volgt. Zie het dan ook meer als een basis waaruit je verder kunt werken.
GUI (Graphic User Interface)
Iedereen kent een GUI en iedereen werkt tegenwoordig met een GUI. Geen idee waar ik het over heb? Windows, Mac OS X, Android, iOS, zijn allemaal een GUI.
Een GUI helpt mensen te interacteren met computers. Je zou kunnen zeggen dat een GUI dienst doet als een 'Human Computer Interface' of HCI.
De eerste echte vorm van interactie met computers vond plaats door middel van zogeheten 'ponskaarten'. Grote kaarten met daarin gaten gestanst, die in de computer ingevoerd konden worden, waardoor de computer wist wat voor berekening hij moest uitvoeren. Al gauw kwam men er achter dat dit verre van ideaal was en werd het eerste GUI ontworpen. De Xerox PARC was de eerste computer met een GUI.
Vervolgens kwam Apple (Macintosh) een paar jaar later met het eerste besturingssysteem dat in grote getale aan de man kon worden gebracht. De Apple Lisa was een van de eerste systemen met een toegankelijk GUI.
Zoals je op de laatste afbeelding hebt kunnen zien, is er vandaag de dag nog helemaal niet zo heel veel veranderd! Natuurlijk, computers zijn toegankelijker geworden, ze zijn krachtiger geworden en het ziet er allemaal veel chiquer uit dan de eerste zwart-wit versie. Maar als je bedenkt dat we inmiddels 40 (!) jaar verder zijn en dat de basis nog steeds het zelfde is (pictogrammen, bureaublad, menu structuur, etc.) hoe geavanceerd zijn 'we' dan eigenlijk?
De grootste ontwikkeling die we (vooral de laatste jaren) hebben doorgemaakt, is de ontwikkeling van allerlei mobiele besturingssystemen. Deze breken met het gros van de systemen door elke functionaliteit onder een enkel pictogram te verbergen (denk aan Apps). En toch is de basis daarvan het zelfde; Klik op een pictogram, op een scherm, en er gebeurd wat!
Om een ander perspectief op te werpen, wat zien wij op dit moment als de toekomst? Onderstaand filmpje kwam ik tegen als studie naar de nieuwe iPhone 5:
Zeker leuk zo'n holografische projectie van een toetsenbord en ook zeker toekomstmuziek, maar...
Is dit nou eigenlijk wel zo'n grote sprong voorwaarts? Ik zie nog steeds een toetsenbord (dat hadden we in 1985 ook al). Nog steeds moet er een fysieke actie gedaan worden om input in het apparaat te krijgen. Kan dat niet anders?
Maar natuurlijk al zien we hier nog steeds een beeldschermpje, invoer knoppen, etc. Ik zelf zie het nog wel gebeuren dat we een chip in onze kop krijgen, die aan onze hersenactiviteit gelinkt wordt. Dat we alleen nog maar hoeven te denken om iemand te bellen en het contact wordt al gezocht. Praten doen we gewoon in de lucht, de geïmplementeerde chip registreert onze hersenactiviteit in combinatie met het geluid dat we produceren en stuurt dit via Wi-Fi of 5G (tegen die tijd vast wel ontwikkeld) naar de persoon die we willen bereiken.
Nu nog een sterk verhaal, maar wie weet, over een jaartje of 40?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten