Na de vorige blog, over wat wel werkt in social of online marketing, dan nu een stukje over waarom social marketing niet werkt. Althans, zo als het zou kúnnen werken.
Kijk eerst anders deze leuke presentatie eens even door:
De kern van het verhaal uit de presentatie is het volgende: Mensen die social media gebruiken (en dat zijn er nog al wat) die denken precies te weten hoe het allemaal in elkaar zit. Social media marketing? Geen probleem, want 'ik zit op facebook'. Beetje dat verhaal.
Het is net als met koffie: 'iedereen is een kenner en alles is arabica'. Nou, niet dus. En gelukkig maar, anders zouden de marketing mensen in deze wereld (waar ik er één van ben) straks zonder werk komen te zitten.
Eigenlijk is de presentatie die je net hebt doorgekeken niets meer dan een verkapte reclame voor een marketing bureau. Maar ze weten wel waar ze over praten. Gelukkig blijkt nog steeds dat marketing mensen méér resultaat uit een social media campagne halen dan dat 'Henk en Annie' die gezamenlijk Twitteren over hoe hun 18 jaar oude kat de vogeltjes niet meer kan bijbenen.
Ook kun je uit de presentatie een aantal manieren halen, hoe je een succesvolle social marketing campagne kunt opzetten;
Denk aan je merk
Elk bedrijf is een merk. Misschien niet op de manier zoals je Nike of Apple kent, maar toch een merk. Elk bedrijf heeft een visie, missie en doelstelling. Daaruit is de merkidentiteit af te leiden. Wat wil een bedrijf uitstralen en waar het bekend om moet staan zijn factoren die elke dag mee spelen.
Probeer daarom social media in te zetten om het bewustzijn van mensen over je merk te beïnvloeden. Positief wel te verstaan. Mensen moeten een positief gevoel bij je merk krijgen. Alleen meer 'likes' of 'followers' is niet genoeg.
Strategie
Ok, leuk, maar hoe ga je dan zo'n social marketing campagne opzetten? Daar is strategie voor nodig. En tactiek.
Tactiek is één ding, maar het gaat altijd hand in hand met strategie. De strategie is als het ware de fundering voor de tactiek. Als je de doelstellingen duidelijk hebt, de einddoelen voor ogen, is het tijd om de middelen te bepalen. Het inzetten van die middelen ( = tactiek) om de eindoelstellingen te halen, dat is de strategie.
Video's
De kracht van video's wordt onderschat. In elke laag van het bedrijfsleven zien we tekst. Tekst in documenten, tekst in email, tekst in rapporten, tekst is smsjes, tekst in bladen, tekst in.. nouja, je snap wel wat ik bedoel. Als mensen dan ook nog eens op een tekstuele manier marketing voorgeschoteld krijgen, voel je hem waarschijnlijk wel aankomen. Juist. Het opnemen van de boodschap via een (marketing)tekst is dan best lastig. Daarom: video!
Check deze viral:
Ik durf te wedden dat je deze over een maand nog onthouden hebt. Dat hoef ik met een tekstje niet te proberen. In bovenstaande video is het merk duidelijk, de boodschap duidelijk én de concurrent duidelijk. Simpel, eenvoudig, snel en desalniettemin doeltreffend. Video dus! Onthoud dat!
Doelgroep
Het enkel bepalen van de doelgroep voor je bedrijf, merk of product is niet genoeg. Want hoe kun je nou je doelgroep 'verslaan', overhalen dat ze jouw product of merk willen hebben? In het Engels hebben ze daar een mooi spreekwoord voor: 'If you can't beat them, join them'. En dat is precies wat je met de doelgroep moet doen. Betrek ze lekker bij het produceren van je product, bij het creëren van je merk! Waarom niet? Van de doelgroep, voor de doelgroep. Is nog sociaal ook!
Met de tijd mee
Het kopje zegt het al: Wees niet bang om met de tijd mee te gaan. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Echt niet. Een bewezen formule is prima, maar je onderscheidt je niet ten opzichte van de concurrentie. Als voorbeeldje: Mobiel werken met laptops van 4 kilo? Echt niet. Ten eerste zijn die toch allemaal al afgeschreven en ten tweede, wat kost een iPad? Minder dan een beetje stabiele laptop. Modern, met de tijd mee, niet achterhaald, flexibel en nog leuk ook.
Meten is weten
Wat fijn dat je nu lekker aan de slag kan met je marketing! Maar bedenk wel dat al het bovenstaande niet in 100% van alle gevallen werkt. Absoluut niet. Het is een stap in de goede richting, maar gegarandeerd succes? Nee. En hoe weet je nou wat het succes van een middel is of zal worden? Meten. Genoeg analytische software voor handen, genoeg onderzoeken om er achter te komen wat het bereik of effect van een (marketing) middel is. Meten is weten. Vergeet dat nooit.
Geen succes? Helaas, maar het kan je niet verweten worden dat je niet met je tijd bent mee gegaan. Wel succes? Gefeliciteerd! Maar wat nu...
1 opmerking:
Meten is inderdaad weten. 0 1 0 1 0 0 0 0 1 0. Wat ik echter niet zo goed uit het stuk begrijp is waarom social marketing niet werkt? Enlighten me master Broenink
Een reactie posten