Workshop nummer 4. Een introductie in internet strategie. College door drs. Robin Effing en gastcollege door dhr. A. van liere, CEO Present Media.
Probeer je eens iets voor te stellen over hoe jij een internet strategie zou opzetten voor een bedrijf. 10 tegen 1 dat je meteen denkt aan website vernieuwing, SEO, SEA, Social Media integratie en allerlei andere spannende middelen. Maar wie zegt dat dat specifieke bedrijf daar op zit te wachten? Is wat een bedrijf 'wil' met internet niet ondergeschikt aan de doelstelling van het bedrijf in zijn puurste vorm?
Jazeker! Zonder je als bedrijf te realiseren waar je eigenlijk naar toe wilt, is het totaal niet verstandig je met internet te gaan bemoeien. Een goede internet strategie kan in dienst staan van het behalen van je bedrijfsdoel(stellingen) en is niet een op zichzelf staand feit.
Voor het toepassen van een goede internet strategie redeneer je van buiten naar binnen en van eind naar begin.
Laat ik dat even verduidelijken; Hoe wil je je als bedrijf presenteren? Wat voor een signaal wil je afgeven aan de buitenwereld? Als je eerst dat doel voor ogen hebt, is het makkelijker om je bedrijf van binnenuit te richten op het behalen van dat doel. Dat is van buiten naar binnen en van eind naar begin. Kijk waar je naar toe wilt, pak daarna alle handvaten vast om dat doel te behalen.
Na het bepalen van dit doel of deze doelen is het tijd om een internet strategie (plan) op te gaan/kunnen stellen. Er zijn grofweg 9 stappen binnen het proces tot het vormen van zo'n plan:
1) De organisatie
Hoe zit de organisatie in elkaar, waar staat deze voor? Wat is de onderscheidende kracht t.o.v. de concurrentie? Maak een SWOT analyse en leg het doel, de missie en de visie van een organisatie vast.
2) Plannen en toekomstvisie
Bepaal wat je als bedrijf de komende jaren zou willen veranderen. Wat is het beleid voor de komende jaren? Wat is de doelstelling die binnen een paar jaar behaald zou moeten worden? Als het antwoord op deze vragen duidelijk is, dan kun je helder naar de toekomst kijken. Daarnaast geeft het stabiliteit in het nemen van beslissingen. Zo kunnen nieuwe beslissingen en ontwikkelingen altijd worden toegepast op de doelstelling en blijft het beleid zo optimaal mogelijk.
3) Externe omgeving t.a.v. nieuwe media, internet, social media, trends
Maak een top 10 of top 20 van trends in je bedrijfstak. Wat zijn de ontwikkelingen waar je echt niet om heen kunt? Wat zijn de ontwikkelingen die een grote invloed gaan hebben op de bedrijfsvoering? Als je dit duidelijk hebt, blijf je als bedrijf niet steken op oude trends en technologie, maar biedt je jezelf de mogelijkheid om mee te groeien met de markt.
4) Doelgroep bepaling
Vervolgens is het belangrijk om de doelgroep te gaan bepalen. Wie zijn je klanten? Wie wil je bereiken? Wees niet oppervlakkig. Zeg niet "onze doelgroep is mannen", maar zeg bijvoorbeeld "onze doelgroep zijn mannen tussen de 25 en de 45 jaar, met een actieve levensstijl". Dan wordt het al een heel stuk duidelijker.
Maak bij deze doelgroep eens een aantal 'personas'. Schets 4 of 5 portretten van personen die in die doelgroep zouden kunnen zitten. Alles er op en er aan! Woonplaats, lievelingskleur, favoriete voetbalelftal, whatever! Als je maar een duidelijk beeld schept van de mensen die je graag zou willen bereiken. Dat geeft je een uitgangspunt.
5) Thema’s formuleren
Daarna is het van belang om +/- 5 thema’s formleren als gevolg van visie van het bedrijf. Dit zou je ook kunnen zien als de internet doelstellingen. Hiermee leg je vast wat je met internet wilt bereiken als onderdeel van je bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn: meer online verkoop, e-service verbeteren, meer transparantie in organisatie, etc.
6) Ambitieniveau bepalen
Leg vervolgens de ambitieniveau's vast. Bepaal per thema hoe ver je de diepte in wilt gaan. Soms is het niet nodig om een thema geheel uit te diepen, andere keren weer wel. Bepaal daarom goed wat voor je bedrijf het meest van toepassing is en laat je niet meeslepen in de wondere wereld van de technologie.
7) Project uitvoering: welke projecten worden uitgevoerd n.a.v. ambitie niveau
In de voorgaande stap zijn de ambitieniveau's bij de thema's geplaatst. Dan is het nu tijd om onderscheid te gaan maken en te gaan bekijken welke ambities het meest voorop staan. Kies deze uit en ga dan verder met stap 8.
8) Roadmap
De roadmap of ook wel 'gewoon' planning. Wanneer worden welke projecten uitgevoerd in het komende jaar? Welke gaan de prioriteit hebben? Leg dit vast in het plan, overleg met de directie en maak vervolgens een overzichtelijke strokenplanning, zodat alles en iedereen een duidelijk overzicht heeft over wat er wanneer gaat gebeuren.
9) eindproduct
Het internet strategieplan is klaar voor presentatie!
Zoals je ziet, hebben we nog helemaal niet over producten gepraat. Laat staan de uitvoering daarvan. Als er binnen het vakgebied trends op treden, zouden hier producten uit kunnen voortvloeien. Denk dan aan eerder genoemde zaken als een nieuwe website of social media implementatie bijvoorbeeld. Het komt zelden voor dat een internet strategie bedrijf het totaal pakket aan diensten verleent waarbij ook het opleveren van dergelijke producten bij horen.
Internet strategie is een vak apart. Een leuk vak apart! En het zal alleen maar leuker worden in de toekomst...
Mocht je nou nog geinteresseerder zijn geraakt dan je al was, Ben Tiggelaar, Nederlands grootste persoonlijkheid op het gebied van strategie, management en veranderkunde heeft veel boeken en informatie die je wellicht nog verder zouden kunnen helpen!